♦ Ca psiholog in Cluj, am lucrat de-a lungul timpului mai ales cu adulti si adolescenti care se confruntau cu lipsa unui control emotional, lipsa de energie, lipsa de concentrare comportamente nedorite pe care nu se puteau abtine sa le faca, tristete profunda, frici intense, vinovatie, furie, idei suicidare, probleme in relatiile cu ceilalti, probleme de alimentatie. Sau cu o nemultumire generala despre ei, lume sau viata. De asemenea, am lucrat cu persoane care isi doreau o schimbare, care doreau sa imbunatateasca ceva in viata lor sau care voiau sa invete lucruri noi, care sa le ajute mai mult in viata de zi cu zi. Ori cu persoane care incercasera diferite metode si diferiti terapeuti fara sa ajunga la un rezultat.
♦ De obicei, fiecare incearca sa-si rezolve problemele singur, de cele mai multe ori nu reuseste acest lucru, iar eventualele esecuri sunt puse pe seama propriei persoane. Dar este greu sa iesi dintr-o situatie daca nu ai informatiile sau mecanismele de care ai nevoie, chiar daca tine de tine. Si aici este nevoie de un specialist care se ocupa exact cu aceste lucruri.
♦ Sunt de parere ca este esential sa oferi o psihoterapie de cea mai inalta calitate bazata pe stiinta, daca vrei sa obtii rezultate. Chiar daca in unele cazuri este mai dificil, iar in unele mai usor, chiar si in cele mai complexe cazuri, se poate obtine un progres.
♦ Eu ma vad ca pe un antrenor, care ii invata pe altii niste tehnici pe care sa le poata aplica singuri si in acelasi timp care sustine motivatia de a invata si de a implementa tehnicile sau programele. Diferenta consta intr-un training al psihicului sau mental-training si nu unul fizic.
♦ Poate ca neincrederea este destul de mare fata de psihologie si psihoterapie, deoarece nu exista un algoritm de aplicare a solutiilor, sau un model clar de tip cauza efect. Psihicul uman este foarte complex si necesita o abordare diferita decat cea strict medicala, sunt foarte multi factori individuali care influenteaza procesul terapeutic.
La aceasta neincredere contribuie si cazurile nesolutionate, totusi la momentul actual, psihoterapia face progrese importante. Adesea tindem sa atribuim un esec sau un succes terapeutului, metodei sau clientului, in realitate acesta e un model simplist.
♦ Exista acum suficiente tehnici si protocoale care sa fie oferite ca solutii pentru diferitele probleme si situatii. Chiar daca am formare in terapia cognitiv-comportamentala, eu sunt pentru o terapie integrativa care sa cuprinda tehnicile cele mai bune din toate orientarile. Nu exista solutii rapide care se pot aplica fara efort, desi ar fi de dorit, dar exista la ora actuala solutii care sunt eficiente, chiar daca necesita timp si efort.
♦ Sunt de parere ca psihoterapia ar trebui sa fie un serviciu la care oricine sa poata avea acces, si probabil ca pe viitor, tot mai multa lume va putea beneficia de el. La fel cum acum fiecare are un medic de familie, sa aiba si un psiholog pentru mentinerea sanatatii psihice, deoarece e mai usor sa previi decat sa vindeci.
♦ De cele mai multe ori, lucrurile discutate in terapie nu au mai fost discutate cu alte persoane, si pot exista ingrijorari in legatura cu confidentialitatea, mai ales la persoanele care detin functii publice. De aceea e bine de stiut urmatorul lucru: Confidentialitatea celor discutate este asigurata atat de codul de etica al Colegiului Psihologilor din Romania, autoritatea care elibereaza atestatul de libera practica si care asigura buna practica a profesiei dar si de Legislatia Romaniei.
♦ Cabinetul psihologic din Cluj este situat in zona centrala a orasului, fiind accesibil si pentru cei care vin din alte orase. Fiind spatiul in care se desfasoara psihoterapia, este dotat si pregatit la cele mai inalte standard, astfel incat sa faciliteze procesul terapeutic.
♦ SERVICII PSIHOLOGICE
⇒ Consiliere
⇒ Dezvoltare personala
• Training de relaxare
• Training de abilitati sociale
• Training de comunicare
• Invatarea unui stil de gandire sanatos
⇒ Psihoterapie cognitiv-comportamentalade cuplu sau individuala pentru urmatoarele tulburari:
• Depresie (tristete, oboseala, somnolenta, lipsa poftei de mancare, lipsa interesului sau a placerii)
• Anxietate (atacuri de panica, anxietate generalizata, fobii, stres posttraumatic, tulburarea obsesiv compulsiva)
• Tulburari bipolare (noncomplianta la tratament, stari depresive, iritabilitate, insomnii)
• Schizofrenie (noncomplianta la tratament, halucinatii, lipsa suportului afectiv, lipsa integrarii sociale)
• Dependente de droguri(etnobotanice, substante psihoactive), jocuri de noroc (aparate, pariuri, ruleta), tigari
• Tulburari sexuale (ejaculare precoce, disfunctii erectile, frigiditate)
• Tulburari de personalitate
• Probleme in relatia de cuplu (infidelitati, certuri frecvente)
• Tulburari alimentare (bulimie, anorexie, mancat compulsiv)
⇒ Hipnoterapie, hipnoza este o tehnica utilizata si in terapia cognitive comportamentala pentru:
• Dependente
• Durere cronica
• Depresie
• Tulburari sexuale
• Afectiuni psihosomatice
• Anxietate.